نقد کتاب لشکر خوبان

ساخت وبلاگ

به گزارش روایط عمومی  اداره کتابخانه های عمومی اندیمشک در کتابخانه عمومی علامه جعفری اندیمشک نقد کتاب

لشگر خوبان  خاطرات مهدی قلی رضایی به کوشش معصومه سپهری برگزار گردید.

لشكر خوبان خاطرات مهدی قلی رضایی است كه به كوشش معصومه سپهری از طرف انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. این كتاب كه یكصد و پنجاهمین كتاب خاطره منتشره توسط ناشر است در ۲۷ فصل نوشتاری و یك فصل از تصاویر در ۵۴۶ صفحه در شمارگان ۲۲۰۰ با قیمت ۴۰۰۰ تومان در سال ۸۴ به پیشخوان كتاب‌فروشی‌ها پیوست و نه تنها در محافل دفاع مقدس كه در بین جوانان نیز با مخاطبان زیادی رو‌به‌رو شد.

خانم نیلوفر صادقی پور مسئول کتابخانه  علامه جعفری نظر خود را به این صورت ا رائه داد:

عنوان فصول کتاب از نام خاطره ها گرفته شده است و نام خاطره ها از درون مایه یا همان حادثه ای که راوی نقل کرده است، انتخاب شده است. این تعهد نویسنده به روایت قابل تحسین است. ترتیب فصول براساس توالی حوادث و رویدادها شکل گرفته است و مطالب هر فصل  با مطالب  فصل های قبل و بعد از آن ارتباط منطقی دارد. فصل های کتاب از وحدت مؤلف برخوردار است. ۶-۱-۲-یکی از مزایای کتاب این است که پانویس ها در انتهای هر صفحه و با شماره های جداگانه آورده شده است که هم زود یاب و هم معقول است.اما در رابطه با پانویس های طولانی ص ۲۴و۲۵،ص۳۹و۴۰ و ص۱۸۹و۱۹۰ باید تاکید کرد «هرگاه پانویس در پایین صفحه درج شود، بهتر است اطلاعات آن در همان صفحه به پایان برسد، تا حد امکان از انتقال تتمه آن به صفحه ی بعدی پرهیز گردد. برای این کار، لازم است هنگام تدوین دست نوشته، فضای ضروری برای پانویس ها پیش بینی شود. اگر انتقال به صفحه ی بعد اجتناب ناپذیر بود، در انتهای سطر علامت پیکان (←)گذاشته  می شود» (حری،۱۳۸۰: ۶۹). ۶-۱-۳-کتاب دارای لحن محترمانه،ضرب آهنگ، متن پُر مایه، بیان روان،نثر سالم، جملات سلیس، شفافیت زبان و پرداخت جذاب و خواندنی می باشد. ۶-۱-۴-توصیف مناسب فضای خاطره؛«سعی کردم اتفاقات و فضای حوادث را با ذکر جزییات قابل تصور و زنده بنویسم »(سپهری،۱۱:۱۳۹۲).« نویسنده در نوشتن خاطره به توصیف فضای خاطره و توصیف شخصیت یا شخصیت های آن در حد ضرورت می پردازد. این توصیف باید متناسب با زبان راوی باشد. زیرا اگر در سطحی غیر از زبان راوی از عناصر زبانی استفاده کند، متن دچار شکستگی خواهد شد » (انصاریان ،۴۰:۱۳۸۶). ۶-۱-۵-یکی از ارزش های مهم این اثر استفاده گسترده از آرایه های لفظی و معنوی است. آنچه خواننده را به شوق خواندن و ذوق اتمام فصول ترغیب می کند حس آمیزی های زیبا، تلمیح و تضمین های بجا، حُسن تعلیل، آوردن تمثیل، مراعات نظیر و بیان مسجع و واج آرایی بکار رفته در جای جای کتاب است. «باز نویس وقتی که خاطره را باز نویسی می کند، در حال خلق و ایجاد یک متن ادبی است، پس برای انتقال پیام باید از زبانی احساسی، درونی و عاطفی استفاده کند. در زبان ادبی آن چه بیشتر مورد توجه است. معانی ثانوی و عاطفی و فرا قاموسی لغات است»

خانم مریم ادیبی سده کتابدار این کتابخانه نیز گفت:

یكی از نكات قابل توجه این كتاب بیان اتفاقها با ذكر جزییات است. در تمام فصلهایی كه در كتاب آمده نویسنده ضمن توجه به ترتیب اتفاقها (كه معمولاً در كتابهای خاطره رعایت نمی‌شود) مسایل حاشیه قابل توجه آن را نیز بیان می‌كند و در حقیقت حاشیه‌ها را به گونه‌ای شیرین و برجسته به خواننده انتقال می‌دهد. ذهن راوی تمام جریانات را به خوبی در خود دارد و حتی بعد از گذشت چند سال طرز پوشش افراد، وضعیت منطقه و مسایل ریز و درشت نكته به نكته رعایت شده‌اند. به طوری كه خواننده در این كتاب مثل یك سرباز كه به گردان شناسایی معرفی شده آموزش می‌بیند و ضمن كسب اطلاعات از وضعیت مناطق جنگی، با چگونگی عملیاتها نیز آشنا می‌شود.

آقای مهدی اسدی عضو کتابخانه در خصوص این کتاب گفت:

شاید برای هر كسی كه خاطره‌های جنگ را دنبال می‌كند نقاط قوت و ضعف خاصی پدیدار شود. برداشتی كه هر شخص در خصوص چنین كتابهایی در روایت، معرفی جنگ، نثر، اهمیت مضامین و ... الخ دارد متفاوت است اما علاوه بر مواردی كه در بالا نیز اشاره شد یك تفاوت دیگر كتاب به سایر همتایان خود در پرداخت عمیق به موضوع است. وقتی راوی از یك شیطنت سخن می‌گوید ناخودآگاه خواننده را نیز به خنده وا می‌دارد و زمانیكه از یك صحنه دلخراش پرده برمی‌دارد خواننده نمی‌تواند بدون ریختن اشك از كنارش بگذرد. اهمیتی كه در پرداختن به شوخی و مصیبت در این كتاب داده شده در نوع خود زیباست چرا كه در اغلب ـ شاید هم تمام ـ كتابها فرماندهان و شهدا معصوم‌تر از بقیه بوده‌اند و گاه ساختگی بودن این مسأله باعث آزار خواننده شده است اما لشكر خوبان نگاهی عمومی به افراد و اتفاقها دارد. در پایان دوباره یادآور می‌شوم كه لشكر خوبان روایت زیبا و روان و آموزنده مهدیقلی رضایی است از دورانی كه در جنگ بوده و بازنویسی استادانه‌ای كه معصومه سپهری برای آن همت گمارده و آن را در قالبی ساده و عام فهم برای خواننده ارائه داشته است.

ودر پایان آقای امین محمدی عضو دیگرکتابخانه رضایت خوداز  کیفیت خوب جلد وتصاویر کتاب ونحوه نگارش کتاب بیان داشت.

کتابخانه عمومی علامه جعفری اندیمشک...
ما را در سایت کتابخانه عمومی علامه جعفری اندیمشک دنبال می کنید

برچسب : نقد کتاب لشکر خوبان,خلاصه کتاب لشکر خوبان, نویسنده : publiclibrary22 بازدید : 231 تاريخ : جمعه 5 آذر 1395 ساعت: 19:13